Ahmet Kaya kimdir?

Kim kimdir kategorisinde tam da ölüm yıldönümüne denk getirdiğim bir paylaşım olacak . genel olarak fazla birşey söylemeye gerek yok. sadece şunu söylemeliyim , bazı durumlarda toplumun önüne “egemen güçler” tarafından “desarj “olmak için ,halkı “desarj” etmek için ,kaba tabirle “azdırma”k için kişiler,olaylar,toplumlar sürülür. deyim yerindeyse “aslanların önüne atılır”.  Ahmet Kaya’da bu zor pozizyonda bırakılan bir sanatçı oldu benim için. süreki bölücü örgüt başıyla  ilgili fotoğrafları olduğu söylendi, yazıldı çizildi. sonradan öğrendim ki bahsi geçen fotoğraf fotomontaj ,bahsi geçen konuşamalar yok ve öyle bir durum ki Yusuf Hayaloğlu’nun öldüğü zaman show tv ‘de Ahmet Kaya’ya dair de günah çıkartma işlemi yapıldığıda kayıtlarda vardır,dediklerimin ispatıdır. video paylaşım sitelerinde ezberletilen ezberi bozmak isteyen varsa arayıp bulabilir. ülke bütünlüğü ile ilgili ,Kürt veTürk halkları ile ilgili neler demiş merak edenler arayıp bulabilirler.

işte kısaca hayat hikayesi ;

1957 yılında Adıyaman’dan Malatya’ya göç etmiş Kürt kökenli bir baba ile Erzurumlu bir Türk annenin beşinci çocuğu olarak doğdu.Babası Sümerbank mensucat fabrikasında çalışan bir işçiydi. İlkokulu Malatya’da okudu ve kendi hayatını anlattığı bir belgeselde müzikle altı yaşında babasının hediye ettiği bağlama ile tanıştığını söyler. Okuldan geri kalan zamanlarında plak ve kaset satan bir dükkânda çalışmaya başladı. Ailesinin geçim sıkıntısı çekmesi nedeniyle 1972’de İstanbul Kocamustafapaşa’ya göç ettiler ve okulu bıraktı. İşportacılık ve çıraklık gibi çeşitli vasıfsız işlerde çalıştı.

16 yaşında yasak afiş basmaktan hapse atıldı.Daha sonra birkaç arkadaşıyla birlikte Halk Birimleri Derneği’nin çalışmalarına katıldı. Bu çalışmaları sırasında çeşitli etkinliklerde bağlama çalmaya devam etti. 1 Mayıs 1977 yılında yaşanan olaylara tanık oldu. Boğaziçi Üniversitesi’nde yapılan bir etkinlikte Ruhi Su ile tanışma fırsatı buldu, Mahsus Mahal isimli Ruhi Su türküsünü söyledi. 1978 yılında Gelibolu’da askerlik yaptı, bu arada orkestrada müzik çalışmalarına devam etti. Askerlik dönüşü Emine Kaya ile evlendi ve 1982 yılında kızları Çiğdem doğdu.

İşsizlik ve parasızlık sebebiyle ekonomik zorluklar çeker. Bu sırada eşi kendisinden ayrılır. Bu ekonomik sorunlarından kurtulmak için kendi deyimiyle “sistemin tersine hareket” ederek hapse girmeye çalışır. Bunun için uzun uğraşılar sonucu çıkardığı Ağlama Bebeğim albümünü 1985 yılında yayımlar. İstanbul Şan Tiyatrosu’nda minik bir konser verir. Yayımlandığı yıl albüm toplatılır fakat daha sonra sansürü kaldırılır. 1985’de ikinci albümü Acılara Tutunmak için birinci albümde olduğu gibi Değişim Stüdyosu’yla anlaşır. Stüdyonun sahibi, o sıralarda Metris Askeri Cezaevi’nde olan Selda Bağcan’ın kardeşidir. Cezaevinde tanıştığı Gülten Hayaloğlu ile Ahmet Kaya’nın tanışmasına aracılık eder. Albüm yayımlandıktan sonra evlenirler. Gülten Hayaloğlu hapishanede idam cezasına mahkum olan Nevzat Çelik’in Şafak Türküsü şiirini Ahmet Kaya’ya iletir. Bu şekilde geniş kitlelerce tanınması sağlanan albüm, 1985 yılında yapılıp 1986’da piyasaya çıkan Şafak Türküsü olur. Bu albümde aranjör Oğuz Abadan’la çalışır ve hemen hemen tüm besteleri kendisi yapar. Aynı yıl An Gelir albümünü yayımlar. 1987 yılında kızı Melis doğar.

Gülten Hayaloğlu ile evlendikten sonra kardeşi Yusuf Hayaloğlu ve şiirleriyle tanışır. Sözlerinin çoğunluğunun Yusuf Hayaloğlu’na ait olduğu Yorgun Demokrat albümü isimli 1987 yılında yayımlanır. 1988 yılında sadece iki şarkının söz yazarlığını Hayaloğlu’nun yaptığı ve diğer sözlerin tanınmış şairlerin şiirlerinden oluşan Başkaldırıyorum ‘ü yapılır. Ardından 1989 yılında sadece bağlama ve vokalin oluşturduğu konserlerinden bir derleme olan Resitaller-1’i yayımlanır. Aynı yıl Osman İşmen’in düzenlemesiyle, sözlerinin büyük çoğunluğunu Hayaloğlu’nun yazdığı İyimser Bir Gül’ü yapar. 1990 yılında Resitaller-1’in devamı niteliğinde olan Resistaller-2 albümü yayımlanır. Aynı yılın Ekim ayında çeşitli şairlerin şiirlerinden oluşan Sevgi Duvarı isimli albümünü çıkartır.

Şarkılarım Dağlara albümü basılan 2.800.000 bandrolle rekor kırmıştır.. Bu albümde yer alan Özgür Çağrı isimli şarkıda geçen Abin bir gün dağdan döner, sarılırsın yavrucağım gibi sözler nedeniyle albümü toplatılır, konser vermesi yasaklanır.

1990 yılında Tatar Ramazan ve 1992 yılında Tatar Ramazan Sürgünde filmlerinin müziğini yaptı. 1994 yılında prodüksiyonu’nu Gülten Kaya ve Yusuf Hayaloğlu’nun yaptığı, Kanal D’de yayımlanan Ahmet Abi’nin Vapuru programını yapar. Bu program sadece 13 hafta sürer. Bu programa Nihat Akgün’ün katılması ve JET-PA’nın sponsorluğunu yapması büyük eleştiriler alır.

Boğaziçi Üniversitesi’nde Ruhi Su ile tanışıp Mahsus Mahal isimli türküyü çaldığı zaman, Ruhi Su bağlamanın bu şekilde, at teper gibi çalınmayacağını söyler. Yıllar sonra Ahmet Kaya verdiği konserin birinde “Bağlama böyle de çalınır,” der.

İlk dönem albümlerinde genel olarak bağlamaya ağırlık verdi. Pop, Türk Halk Müziği ve Arabesk kategorisine dahil edilemediği için müzikal türüne Devrimci Arabesk de denilmektedir. Fakat kendisi müzik tarzının Devrimci Arabesk veya protest olarak tanımlanmasına karşı çıkar.  Sözlerini kendisinin yazdığı bestelerle beraber, Attilâ İlhan, Can Yücel, Nevzat Çelik, Hasan Hüseyin Korkmazgil, Enver Gökçe, Ahmed Arif gibi tanınmış şairlerin şiirlerini de bestelemiştir. Genellikle şarkılarında toplumsal meseleler işlenir. Yirmi iki albümünden sadece Kervan (Karwan) diye bir Kürtçe şarkısı vardır ve bir tane de Kürtçe açılış vardır.

ve albümleri ;

* Ağlama Bebeğim (1985)
* Acılara Tutunmak (1985)
* An Gelir (1986)
* Şafak Türküsü (1986)
* Yorgun Demokrat (1987)
* Başkaldırıyorum (1988)
* Resitaller-1 (1989)
* İyimser Bir Gül (1989)
* Resitaller-2 (1990)
* Sevgi Duvarı (1990)
* Başım Belada (albüm) (1991)
* Dokunma Yanarsın (1992)
* Tedirgin (1993)
* Şarkılarım Dağlara (1994)
* Beni Bul (1995)
* Yıldızlar ve Yakamoz (1996)
* Dosta Düşmana Karşı (1998)
* Hoşçakalın Gözüm (2001)
* Dinle Sevgili Ülkem (Tribute) (2002- Anısına)
* Biraz da Sen Ağla (2003)
* Kalsın Benim Davam (2005)
* Gözlerim Bin Yaşında (2006)

kaynak :wikipedia

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir