“Ayşe Nur” Bebek Satışta…

Evet artık bizimde dünyaya ün salacak bir oyuncak bebeğimiz var. İsmini kim koydu bilinmez ama adı “Ayşe Nur”. Bebeğin Çin’de üretildiği söyleniyor ama ismini bizimkiler koydular herhalde. E yaratıcısı fikir babası bizimkiler olduğuna göre isim koyma hakkıda tabiki bizimkilere ait. Çinliler koymadı ya bu ismi. Neyse yeni bebeğimiz oldukça marifetli. Mesela ellerine ve ayaklarına bastığınıza dua ve sure okuyor. Göğsüne bastığınızda ise ilahi okuyor. “Ayşe Nur” bebeğin satış rakamlarıda şimdiden “Cindy” bebeği sollamış.

Bıraksakta çocuklar çocukluklarını çocuk gibi yaşayıp çocukluklarının tadını çıkarsınlar. Bırakalımda en azından bir süre çocuk olsunlar. Merak etmeyin “seksek”, “saklambaç” oynayan çocuklardan “günahkar” olmaz.

Bırakalımda çocuklar yine oyun oynasınlar. Bırakalım erkek çocuklarımız gidip marangozdan artmış tahta alsın rica ederek, gitsin mahallesinde arkadaşlarıyla üzerine çivi çaksın, arasında bozuk parayla futbol oynasın. Yada o tahtaya bilyeli tekerlek taksın, sonra onun üstüne oturup arkadaşına kendisini itmesini rica etsin. Sonra arkadaşını oturtup kendisi itsin. Yere düşsün biyerlerini yaralasın, bikaç gün sonra yarasının kabuğunu koparsın. 

Bırakalım kız çocukları yine ip atlasın, yine seksek oynasınlar, kaldırımlara annelerinin eski kilimlerini serip oyuncak tencere tavalarla evcilik oynasınlar.

Bırakalım kızlarla erkekler beraber “saklambaç” oynasınlar, “istop” oynasınlar, merak etmeyin “nefsi” olgunlaşmamış kız ve erkeklere günah yazmaz. 

Şimdi bir düşünün kaç yıldır sokaklarınızda oyun oynayan çocuklar görmüyorsunuz. Onun yerine cumartesi sabahları erkenden başka yerlere gönderiliyor çocuklar. Okulun sıkıntısını atmadan geçiriyorlar haftasonlarını. Oysa ki onlar oyun oynama yaşındalar. Oyun oynamak o kadar basit birşey değil bence. Keşke imkanım olsa da sokakta yıllarca oyun oynamış, icabında kızlarla ip atlamış, erkek arkadaşlarıyla kavga etmiş, paylaşmış, kıskanmış, ağlamış bir çocuklaEvde bilgisayar karşısında oturup herşeyini düzenli yapan, hiç yere düşmemiş, 6 yaşında dünya klasiklerini okumaya başlamış bir çocuğu karşılaştırsam.

Bırakalım çocuklar sosyalleşsin… 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir