çukurlara sığarmıki acaba laleler ?
Zonguldak’ta malum çukularımız var , sayıları ,derinlikleri , geniÅŸlikleri bir hayli fazla .. hal böyle olunca trafikte araba kullanmak , binilen araçta seyahat etmek çekilmez bir hal alıyor . bazı çukurlar günlük ortaya çıkıyor. bir yaÄŸmur’a , yada kar yaÄŸmasına bakıyor . asfalt okadar kalitesiz ,dökülmek olsun diye dökülmüşki hemen patlıyor . sırf yetkililierde deÄŸil tabiyki kabahat , zonguldak’taki ağır vasıtaların asfaltta ne kadar zarar verdiÄŸini gözlerimle gördüm, yokuÅŸ aÅŸaÄŸa inen ağır vasıta frene dokunması ile o sıcak havada eriyen asfaltın altından kaydığını , lastik ÅŸekline geldiÄŸini görünce sırf yetkiliye kabahat bulmak olmuyor tabiyki .
belkide birikimin , önceden yapılan icraatlara yapılan gözlemlerin sonucu yazıyorum bu yazıyı ,eleÅŸtiriyorum yetkilileri. ilk olarak çevre yolu baÄŸlantısının ordan baÅŸlıyıp ikinci makas mevkisine kadar giden çift ÅŸeritli yolun yeni olan kısmı henüz ikinci senesini doldurmadan patlamaya baÅŸladı , hele birde tren rayının geçtiÄŸi çapraz yerde her gün farklı bir çukur , farklı bir derinlik oluyor. araçların hız kesmesi için iyi bir sepeb de olsa , ÅŸehirler arası yol olarak gidilen bir yolun bukadar sık yama ,bu kadar sık çukur olması baÅŸtansahma iÅŸ yapıldığını düşündürmüyor deÄŸil. çarşıda ikinci makas mevkisindeki tren rayları yapıldı , güzel bir beton sistemiyle hem saÄŸlam ,hemde kasissiz yol meydana getiren bir çalışma yapıldı , ama aynı ÅŸey oraya neden uygulanmıyor ilginçtir. burdan kuru sıkı atmak , klavye kabadayılığı yapmak tabiyki kolay olan. yetkili ,yetkili diyoruz iÅŸleri tabiyki zor , ekonomik koÅŸullarda biÅŸeyler yapmaya çalışmak .ama herhangi bir mevkideki insan ,Türkiyenin neresinde olursa olsun oy toplamak için biÅŸeyler yaptığı zaman ,seçime yakın icraatlara baÅŸladığı zaman demekki olabiliyormuÅŸ deniyor. hele birde bakan, baÅŸbakan, yada herhangi bir mevkinin amir’i diyelim ÅŸehir dışından ziyaret’e gelcekse bir anda çalışmalar baÅŸlıyor , çukurlar kapanır, kaldırım taÅŸları boyanır ,yerler yıkanır . o zaman iÅŸte olabiliyormuÅŸ diyoruz gine ….
belediyelerin , siyasilerin görevi hizmet etmek, çalışmak ,proje üretmek …
bizde öle değil bir yetkili çalışıyor ,şunları şunları yaptı diye oy veriliyor , el üstünde tutuluyor.o iş zaten o yetkilinin görevi , işinin bir parçası . yapıcak ,yapmak zorunda. belediye yolları asfaltladı diye oy verilirmi hiç. ama yollarda asfatltan eser kalmadığı için ,asfalt dökecek olan yetkili bütün ganimeti alacak maalesefseçim döneminde. böyle bir komedi .
gelelim asıl mevzuya , yapılan çalışmalar oldukça güzel , insanın hoÅŸuna gitmiyor deÄŸil. site’de yapılan yol çalışmaları , kaldırım düzeltmeleri , park bahçe çalışmaları güzellik kattı şüphesiz , ama çarşıda yapılan kaldırım ,tretuar çalışmaları iÅŸ bitiminde güzel gözüksede belli bir zaman sonra eskisinde daha kötü olcaÄŸa benziyor . üstünden geçen araçlar taÅŸları yerinden oynatarak hem estetiÄŸi ,hemde yürürken ayaÄŸa takılarak insanın dengesini bozuyor.
ÅŸimdi son olarak dikilen laleler , güzellik ,seyir zevki açışından iyi bir çalışma olabilir ama lale bildiÄŸim kadarıyla bir ilkbahar’da birde sonbahar’da açıyor . 50000 lale’de azımsanacak bir rakam deÄŸil . koskoca 365 günün sadece 20 günü lale güzelliÄŸi görmek için mantıkli bir yatırım mı? ,düşündürücü .keÅŸke bunların yerine tren yolu geçiÅŸinde çarşıda yapılan çalışma gibi bir çalışma yapılsa ,yada çukur deÄŸilde carrefour(kozlu) ile Üniversite arasındaki yokuÅŸtaki asflat yolda meydana gelen merdiven gibi asfalt traÅŸlansa, daha mantıklı ,daha uzun vadeli bir yatırım olabilirdi.
lale düşmanı , yada muhalif olmak için muhalif değilim . sadece öncelikli bazı şeyler ,altyapı sorunları dururken onları halletmek daha mantıklı olurdu bunu anlatmaya çalışıyorum . bu demek değildir lale ekilmesin .lalede ekilsin , herhangi bir yetkili geldiği zamanki telaş ,çalışma lale ile birlikte yapılabilir , çukurlar ,merdiven gibi yollar isteyince halledilebilir.
önceki yazılarımÂ
iÅŸte ilgili haber ;
Zonguldak Belediyesi Park ve Bahçeler Müdürlüğü tarafından kent merkezine 50 bin lale dikildiği bildirildi.
Zonguldak Belediyesi Park ve Bahçeler Müdürlüğü yeşil alan çalışmalarında kent merkezine 50 bin lale dikildiği bildirildi. İlkbahar mevsimine girildiği ve kent merkezinin güzel bir ortam haline getirilmesi için çalışmalar yapıldığını belirten belediye yetkilileri, kent merkezine şuana kadar 50 bin lale dikildiğini ve çalışmaların devam edeceğini belirttiler.
Zonguldak Belediyesi Park ve Bahçeler Müdürlüğü yetkilileri, lale dikiminin devam edeceğini, dikilen 50 bin lale sayısının artacağını kaydettiler.


BaÅŸka belediyeler de böyle giriÅŸimlerde bulunmuÅŸtu , bence bu yerel yönetimlerin Türkiye’nin lale devrinde olduÄŸunu halka dolaylı yoldan anlatma çabası