egsoz gazlarına çözüm ..

Levent Köprülü Küresel ısınma nedeniyle gündemi sürekli meşgul eden ve başta otomotiv olmak üzere dünyanın en zengin şirketlerinin milyarlarca dolar harcadığı, en değerli mühendisleriyle çalıştığı zararlı egzoz gazları sorununa ilginç bir alternatif geldi. Hem de, balık tutarken tanışıp arkadaş olan ve Kuzey Galler’de yaşayan üçlüden…
Organik kimya ile uğraşan ve Dünya Sağlık Örgütü gibi kuruluşlara danışmanlık da yapan Derek Palmer, mühendis olan Ian Houston ve John Jones, geliştirdikleri alet sayesinde zararlı egzoz gazlarından yakıt üretecek teknolojiyi bulduklarını söylüyorlar.
Üç arkadaşın geliştirdiği ve Greenbox (yeşil kutu) adını verdikleri tank, aracın altına yani egzozun yerine takılacak.
Atmosfere zararlı olan (karbondioksit ve nitrojen oksit dahil) egzoz gazlarını içinde hapsedecek bu tank yahut kutu, dışarıya büyük ölçüde su buharı çıkaracak. İçinde hapsettiği gazlar ise genetik olarak değişime uğratılmış su yosunları ile biyolojik yakıt üretiminde kullanılacak.
Bu sistemin otomobiller, otobüsler, kamyonlar, hatta binalar, ağır sanayi kuruluşları ve reaktörlerde kullanılabileceğini savunan Palmer, Houston ve Jones, bu sayede zararlı gazların yaklaşık yüzde 85-90ının atmosfere salınımını önleyeceklerini söylüyorlar. Finansman arayışı içindeler
Üçlü, bu buluş fikrini, balık çiftlikleri için deniz yosunlarının gelişimini hızlandıracak bir yol ararken ortaya çıkarmışlar. Nitekim kurdukları şirkette araştırmalar yürüten üç arkadaş, su yosunlarının çabuk büyüyebilmesi için karbondioksit kullanmayı denemişler.
Şimdiye kadar ceplerinden 350 bin dolar harcayan ve 130’a yakın test gerçekleştiren üçlü, şimdilerde otomotiv sektöründen ve yerel hükümetten projenin gelişimi için destek bulmaya çalışıyorlar. GM ve Toyota, görüştükleri şirketlerden…
Üçlü, tank tamamen dolduğunda boş olanıyla değiştirilebileceğini, dolu olanının içindeki gazların özel tesislerde yakıta dönüştürüleceğini belirtiyorlar.
Yani tankın içindeki birikmiş gazlar, su yosunlarının yatiştirilmesinde kullanılacak, sonra da bu yosunlardan biyolojik yakıt (örneğin biyodizel) üretilecek. Sonra bu, Greenbox takılmış bir araçta kullanıldığında, döngü yine aynı şekilde işleyecek.

kaynak:milliyet

Bu yazı bilim, haber, otomobil kategorisine tarihinde tarafından gönderildi.

eksANtirik hakkında

insanları bir nebze olsun uyandırmak ,bilinen ezberleri bozmak için web sitesini yayına başladım. uzun yada kısa soluklu bir yol belkide ,ne olursa olsun amacım hem ücretsiz kaynakları paylaşmak ,hemde muhalif olmak için muhalif olmadan birşeylere birazda olsa katkıda bulunmak. insanca yaşam için bir katkı sağlamak..

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir