60 ton asbest içeren ‘Otopan’ isimli gemi en geç yarın sabah İzmir AliaÄŸa’da…
Hollanda’da yıllarca bekledikten sonra söküm için Türkiye’ye getirilmek üzere yola çıkan ve 60 ton asbest taşıyan “Otopan” isimli geminin bu gece ya da yarın sabah AliaÄŸa’ya ulaÅŸması bekleniyor. DışiÅŸleri Bakanlığı’na bir mektup gönderen çevreciler, geminin 60 ton asbest içerdiÄŸini iddia eden raporun doÄŸru olması halinde diplomatik kriz çıkabileceÄŸi konusunda uyardı.
Çevrecileri ayağı kaldıran geminin geri dönmesi için uÄŸraÅŸtıklarını söyleyen Greenpeace’ten Erkut Ertürk, “Önemli olan geminin gelmemesi. ‘Gemi gelsin burada çözeriz’ lafı bir ÅŸeye yaramıyor” dedi.
Bakanlık: Açıkta bekleyecekÇevre ve Orman Bakanlığı, 60 ton asbest içerdiÄŸi iddia edilen “Otopan” adlı geminin asbest miktarında beyan edilenden en küçük bir farklılık olması halinde iade edileceÄŸini bildirdi.
Bakanlıktan yapılan açıklamada, ithalatçı firmanın geminin bin kilogram asbest içerdiÄŸi yönünde beyanda bulunduÄŸu ifade edilerek üzerinde konteyner içinde ya da yığın olarak herhangi bir ilave atık yük bulunmaması ÅŸartıyla AliaÄŸa’da sökülmesi amacıyla getirilmesine izin verildiÄŸi belirtildi. Açıklamada “Konu, DışiÅŸleri Bakanlığı’mız aracılığıyla Hollanda Çevre Bakanlığı’na iletilerek asbest miktarının doÄŸruluÄŸu hakkında açıklama talep edilmiÅŸtir. Cevap gelene kadar geminin açıkta bekletilmesi hususu AliaÄŸa Gümrük Müdürlüğü ve Gemi Söküm Sanayicileri DerneÄŸi”ne bildirilmiÅŸtir. Ayrıca, geminin üstünde İl Müdürlüğümüz, AliaÄŸa Liman BaÅŸkanlığı ve Gümrük Müdürlüğü’nün uzmanlarından oluÅŸan bir komisyon incelemelerde bulunacaktır” denildi.
